niedziela, 5 czerwca 2011

Pierwsze przetwory


Koniec maja i początek czerwca to czas kiedy dojrzewają zioła i kwitnie róza jadalna.Z mięty,która tradycyjnie wędruje po całej działce,zrobiłam,zachęcona wpisami blogowych kolezanek,likier miętowy.Łatwy w wykonaniu i zacny w smaku,zwłaszcza teraz,kiedy zaczynają się upały.U nas w domu nie pije się zadnych kolorowych napojów ale czasem chce się czymś urozmaicić wodę mineralną.Likier z wodą i cytryną jest bardzo dobry i chłodzi.
A róza obsypała się kwiatkami,które zbieram i systematycznie robię ...nie wiem ,jak to nazwać.Bo zmielone płatki ucieram z cukrem i trzymam w słoikach w lodówce.Więc ani to dzem ani konfitura-ot,takie coś rózane i bardzo dobre do lodów,kruchych placków,deserów.Za parę tygodni ruszy prawdziwe słoikowanie i szaleństwo przetworów. A to taka mała,pachnąca miętą i rózą przygrywka...

Posted by Picasa

10 komentarzy:

  1. Ależ pyszności :)) ten likier miętowy mnie intryguje.

    Ściskam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Alizee-witaj,moja droga.Ten likier miętowy to 1kg cukru zagotowany z litrem wody, tak dokładnie aż się cukier rozpuścił.Póżniej do tego wrzącego syropu wrzuciłam listki z dość pokażnej wiązki mięty i zostawiłam pod przykryciem-ale już bez gotowania-na 24 godz.Póżniej przecedziłam, dodałam sok z 1 cytryny i do butelek.Na wszelki wypadek krótko zapasteryzowałam.I już.Ponoć z innego zielska typu melisa też można taki robić-albo z kwiatu czarnego bzu.Też ściskam i bardzo mi się podoba nowe,nadmorskie zdjęcie-wreszcie widzę dokładnie Twoją buzię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis na likierek!!Zrobię ,bo mnie bardzo zaciekawił.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne zdjecia.Iwona

    OdpowiedzUsuń
  5. Aagoo-rób likier bo łatwizna a efekt wyśmienity.też pozdrawiam.

    IWONO-witaj i bardzo dziękuję za komplement.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie proste a efektowne przepisy :)
    zdjęcia bajeczne i smakowite ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności ;-))))
    Piękne zdjęcia
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł!
    Kwiaty w imbryku - cudowne! Polski bukiet :-) Polskie drogi.

    OdpowiedzUsuń
  9. iko-bardzo dziękuję-przepis na prawde prosty.pozdrawiam takoż.

    DANUTO-cieszę się,że zdjęcia się podobają.pozdrawia.

    Mimi-to wszystko kwiaty z mojej działki,kwitną trochę bezładnie tworząc kolorowe plamy ale przez to całośc sprawia wrażenie wiejskiego ogrodu.Sałatę sadzę między kwiatami,dynie pomiędzy młodymi malinami-ot,takie klimaty,może misz -masz ale mój-bez nawozów ,oprysków,randapów i innych takich.
    A TEN IMBRYK TEŻ LUBIĘ.POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bukiet śliczny!
    A na likier może też się skuszę, bo na działce mięta pięknie rośnie:)

    OdpowiedzUsuń